poczytajmimamo
Temat: dobór win do potraw...
...BARDOLINO CLASSICO
* VALPOLICELLA CLASSICO
* CHIANTI
* RIOJA CRIANZA
* BEAUJOLAIS NOUVEAU
* BEAUJOLAIS VILLAGES
* BEAUJOLAIS FLEURIE
* SAVIGNY LES BEAUNES
ŚREDNIE:
* Pozostałe CRUS BEAUJOLAIS
* CHATEAUNEUF DU PAPE (grenache)
* GIGONDAS
* VACQUEYRAS
* CHIANTI CLASSICO RISERVA
* ROSSO DI MONTALCINO
* DOLCETTO D'ALBA
* VALPOLICELLA RECIOTO AMARONE
* BORDEAUX (SAINT EMILION, POMEROL)
* NUITS SAINT GEORGES
* POMMARD
* ALOXE CORTON
* GEVREY CHAMBERTIN
* FITOU
* COTEAUX DU LANGUEDOC
* SAINT CHINAN
CIĘŻKIE:
* BAROLO
* BARBARESCO
* NEBIOLO D'ALBA
* BORDEAUX (MARGAUX, PAUILLAC, SAINT ESTEPHE)
* CHATEAUNEUF DU PAPE (syrah)
* HERMITAGE
* SAINT JOSEPH
* CROZES HERMITAGE
* CABERNET SAUVIGNON z Chile
* CABERNET SAUVIGNON z Connawara lub inne australijskie
* TANNAT z Urugwaju
* CAHORS
* SHIRAZ z Nowego Świata
smacznego
Źródło: hydepark.net.pl/viewtopic.php?t=5400
Temat: Piwniczka do przechowywania win
...kuchni również regały na wino.
Jakie wina czerwone powinno się mieć w zapasie?
Znane gatunki lub typy, niezbyt drogie, na przykład zwykłe wina, różowe, chianti, beaujolais, Kalterersee, niedrogie CÄ´tes du RhÄ´ne, wina hiszpańskie i gatunki z krajów zamorskich.
Wina na niedzielę:
SpĤtburgunder, Bordoeaux, Fronsac, Dolcetto, Lagrein, Chianti classico.
Wina na specjalne okazje:
Wysokiej klasy burgundy (
Aloxe-Corton,Clos de Vougeot), Bordeaux,Pomerol, wina toksańskie, wina wyborowe z Nowego Świata (Kalifornia, Australia)
Dla koneserów
Czerwone wina musujące, niemieckie Auslese, Beerenauslese i Trockenbeerenauslese, wzmocnione wina słodkie(Vintage Porto, Single Quinta Vintage), Regent, MarÄĹ chal Foch.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=2755
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plartnat.opx.pl