poczytajmimamo

Temat: Szparagi
...szparagów znalazłam kilka interesujących informacji uzupełniających, może się komuś przyda: Najdelikatniejsze są szparagi fioletowe i te gotujemy najkrócej. Jeśli chodzi o zielone szparagi to w przepisach podają od 6 (cienkie) do 15 minut (grubsze). Białe gotujemy najdłużej, w niektórych przepisach podają nawet do ok. 20 minut, a przedtem jeszcze należy je cienko obrać, zaczynając od góry, tuż pod główką. Są 2 zalecane sposoby jak gotować szparagi: -SPOSóB 1: Nie związane szparagi należy gotować w płaskim szerokim rondlu. Zalecane jest by większe, grubsze pędy dodawać do wrzącej osolonej wody ok. 4-5 minut wcześniej niż cienkie. Nie należy przykrywać rondla pokrywką, gdyż ugotowane bez przykrycia zachowują piękny kolor. -SPOSóB 2: Jednakowe pędy należy związać w pęczki i umieścić we wrzącej wodzie w wysokim wąskim garnku . Powinno się je gotować...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=403



Temat: Szparagi
Jak gotować szparagi: Fioletowe i zielone szparagi przed gotowaniem wystarczy tylko starannie umyć natomiast białe szparagi powinno się obrać ze skórki. Następnie odcinamy zdrewniałe ogonki. Szparagi najlepiej gotować w specjalnym wysokim wąskim garnku, należy je gotować ustawione pionowo. Ilość wody w garnku powinna obejmować jedynie łodygi szparagów, tak by główki wystawały ponad wodę. Niektórzy do gotowania szparagów...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=403


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • artnat.opx.pl
  • Szablon by Sliffka (© poczytajmimamo)