poczytajmimamo
Temat: problemy z mlekiem modyfikowanym
A co do kaszki manny, to ja ją podaję małej od momentu skończenia przez nią 6 miesiąca i nigdy nic jej się nie działo.
Efka to nic nie znaczy, u mojej córki alergia na pszenicę ujawniła się w 4 roku życia, a spowodowana była podobno zbyt wczesnym podawaniem pieczywa.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=7329
Temat: Jeszcze raz - Problem z diagnoza
Witam wszystkich pox dłuższym milczeniu :-) Gloriano! moja córcia miała testy alergologiczne i wyszła jej
alergia na pszenicę.
Rafale! wahaliśmy sie z mężem co zrobic z tą dietą, czy ja wprowadzać. Wzieliśmy pod uwagę to co napisałeś, że lekarze liczą, że po pól roku problem się rozwiąże, bo stwierdzą celiakię, a my nie mogliśmy dłużej patrzeć jak cierpi i traci na wadze... Weronisia jest od października na diecie :-) skończyły sie wzdęcia i bóle brzucha i przestała tracić na wadze a nawet przytyła pół kilo :-) wiem, ze to może...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3144
Temat: Ubogi chlebek dla alergika
Masz rację. Orkisz jest starą (genetycznie) odmianą pszenicy. Zawiera mniej glutenu, ale jednak zawiera, dlatego dla cekiaka się nie nadaje. Ale jeśli mamy do czynienia nie z celiakią, ale z
alergią na pszenicę, to może być, że nie wywołuje on odpowiedzi układu immunologicznego. Jako zboże bardzo odporne na choroby nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej, stąd jego popularność w tzw. rolnictwie ekologicznym.
"Stosowany przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej ze strony serca i układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Kleik z orkiszu jest dobry dla chorych na cukrzycę,...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1128
Temat: Dieta bezglutenowa a alergia na mąkę pszenną
...to zgodnie z informacjami od producenta, syrop gluzkozowo-fruktozowy użwyany do ich produkcji posiada certyfikat "beglutenowości". Natomiast jeśli chodzi o alergię na pszenicę, to niestety bywa tak, że produkty bezglutenowe, które zawierają w swoim składzie na przykład skrobię pszenną (oczyszczoną z glutenu), nie mogą być spożywane przez osoby, które mają alergię na pszenicę. Domyślam się więc, że
alergia na pszenicę i wrażliwość na gluten, to dwie różne sprawy. Chyba z takim pytaniem powinnaś zwrócić się do specjalisty( nie wiem,lekarz? dietetyk specjalizujący się w alergiach?), możesz też spróbować zadzwonić do formy zott i spytać czy ich ich syrop glukozowo-fruktozowy jest wolny od alergenu, być może również takie informacje znajdują sie na certyfikacie.
Może ktoś "specjalizujący się w alergiach",...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1780
Temat: Diagnozowanie celiakii u małych dzieci
...i idziemy już 27 marca Zawsze to miesiąc do przodu. Na prywatną wizytę niestety mnie nie stać.
Zrobiliśmy te zlecone badania krwi. Właściwie poza limfocytami to wszystko jest w normie. I OB i CPR też w normie. A te limfocyty też nieznacznie podniesione.
Wyeliminowałam z diety syna wszystko co jest na mące pszennej i układ pokarmowy wrócił do normy!!! Niestety skóra nie, ale z tym jakoś da się żyć. Wygląda mi na to, że ma chyba jakąś
alergią na pszenicę, czy gluten pszeniczny.
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1633
Temat: Alergia na mąkę pszenna i żytnią a gluten
Wydaje mi się , że
alergia na pszenicę jest jeszcze bardziej restrykcyjna - tj. nie możesz jeść nawet bezglutenowej skrobi pszennej PKU (przynajmniej niektórzy tak mają). Dopytaj się swojego lekarza
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1185
Temat: Dieta bezglutenowa a alergia na mąkę pszenną
...że:
Mąka pszenna zawiera gluten (białko), niedozwolone przy celiakii. Dlatego w produktach bezglutenowych zamiast mąki pszennej często używa się mieszanek mąki opartych na skrobii pszennej oczyszczonej z glutenu. Przy celiakii czy nietolerancji glutenu inne produkty z pszenicy, takie jak skrobia czy błonnik pszenny, są dozwolone, pod warunkiem, że zostały oczyszczone z pozostałości glutenu (mają certyfikat, że są bezglutenowe).
Alergia na pszenicę to zupełnie inna kwestia. Wtedy niedozwolone są wszystkie produkty z pszenicy, nie tylko białko pszenicy (= gluten), także skrobia pszenna czy błonnik pszenny, nawet jeśli mają certyfikat bezglutenowości. Dlatego przy alergii na pszenicę powinno się używać mieszanek mąk bezglutenowych bez skrobii pszennej (jak zauważyły przedmówiczynie, robi takie Bezgluten).
Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić?...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1780
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plartnat.opx.pl